Jdi na obsah Jdi na menu

Vinařské oblasti světa - USA

26. 3. 2020

Víno se v Severní Americe pěstuje na řadě míst. Mezi hlavní patří Kalifornie, Washinton State, Oregon a New York. Nejvýznamnější, nejznámější a nejdůležitější vinařskou oblastí s nejlepšími podmínkami i víny je Kalifornie. Tento region je stejně velký, jako součet všech francouzských regionů dohromady a vyrobí se zde 90 % celoamerické produkce.

Pokud bychom brali Kalifornii jako samostatný stát, pak by s průměrnou roční produkcí 3 miliardy láhví byla 4. největší vinařskou zemí světa - za Itálií, Francií a Španělskem. Vína z USA se vyváží do více než 125 zemí světa v ročním objemu téměř 1 miliardy USD.

Vinařská tradice se zde datuje již od 16. století, kdy španělští a francouzští misionáři osázeli první vinohrady evropskými odrůdami. Poté rozvoj vinařství doznal velkého zpoždění díky prohibici ve třicátých letech, ale začátkem let sedmdesátých začíná vinařská revoluce. Velké investice hlavně francouzských společností mají za následek zařazení USA mezi nejprestižnější vinařské země světa.

Moderní historie v této části světa je však poměrně mladá a tak, jak ji známe dnes, trvá pouze několik desítek let. Nicméně vinařský průmysl v USA je velmi dravý, rychle se rozmáhá a dnes soupeří s nejlepšími evropskými vinaři. V současnosti zde působí okolo 6 500 pěstitelů hroznů a více než 1 900 producentů vín - od malých „butikových" až po velké mezinárodní korporace prodávající svá vína po celém světě.

 

 

Vinařské oblasti USA

V jednotlivých oblastech je vysázeno celkem 450 tisíc hektarů vinic, které se geograficky rozdělují na šest hlavních regionů - West Coast (Kalifornie, Washington State a Oregon), Rocky Mountain Region (Idaho a Colorado), Southwestern United States (Texas a Nové Mexiko), Midwestern United States (Missouri, Illinois a Minnesota), Great Lakes Region (Michigan, New York a Ohio) a East Coast of the United States.

Nejznámější oblastí v USA je celosvětově proslulé údolí Napa (Napa Valley), které produkuje nejvíce nejkvalitnějších vín z celého kontinentu. Mezi další proslulé regiony patří sousední Sonoma a Carneros. Regiony v USA jsou geologicky a klimaticky velice různorodé. Většina z regionů je pod klimatickým vlivem Tichého oceánu - studené větry a mlhy zmírňují horké a slunečné počasí. Vinice však mají dostatečný přísun vody - na severu je roční průměr srážek mezi 600 a 1150 mm, na jihu pak zhruba polovina. O většině se dá také říci, že mají středomořské klima.

Regiony jako Napa a Sonoma mohou být teplejší díky okolním pohořím, které vinice ochraňují před přímým vlivem oceánu. Vína z USA jsou vesměs čistě odrůdová. Odrůd se zde pěstuje přes 100 druhů - včetně francouzských, italských a španělských, ale i jejich lokálně vyvinutých klonů.

Odrůdy červeného a bílého vína v USA

Z nejčastěji pěstovaných červených odrůd zde nalezneme Cabernet Sauvignon, Syrah, MerlotPinot Noir, Barbera, Grenache, Carignan, Ruby Cabernet a typický Zinfandel. Z bílých je to především Chardonnay, dále Sauvignon Blanc (často nazývaná Fumé Blanc), Chenin Blanc, Colombard a White Riesling. V USA platí zákon o označení původu a tak se na etiketách můžeme setkat s více než stovkou schválených regionů.