Jdi na obsah Jdi na menu

Vinařské oblasti světa - Nový Zéland

26. 3. 2020

Podobně jako další mimoevropské oblasti i Nový Zéland za posledních 20 let prožívá vinařský boom a velký zájem o svá vína. Tato země se nachází v severovýchodní části Tichého oceánu a dělí se na severní a jižní ostrov s množstvím malých ostrovů.

Nejznámější jsou Cookovy ostrovy, Rakiura a Chathamovy ostrovy. Výsostné vody Nového Zélandu sahají až k Antarktidě. Původní obyvatelé Nového Zélandu, Maorové, nazvali svoji zemi Aotearoa, což znamená „země plná bílé mlhy“.

Vinařské oblasti a typické odrůdy vína na Novém Zélandu

Nejznámější vinařské oblasti se nacházejí na jižním ostrově a hlavní z nich je bezpochyby velký region Marlborough. Zde také nalezneme nejznámější podoblasti, jako např. Claudy Bay, Hawkes Bay a Gisborne, kde se pěstuje výhradně odrůda Sauvignon Blanc.

Nadvláda nasládlého Müller Thurgau skončila a od osmdesátých let zde dominují klasické francouzské odrůdy. Mimo Gewürztraminer, Riesling, Müller Thurgau, Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon a Pinot Noir je králem Nového Zélandu silný, okouzlující, expresivní a aromatický Sauvignon Blanc, který je vyrovnaným soupeřem francouzského Sancerre, jenž řada milovníků této odrůdy považuje za nejlepší na světě.

Dnes je Nový Zéland největším producentem Sauvignon Blancu na světě. Nový Zéland však není pouze zemí bílých odrůd – v posledních letech se zde slibně daří odrůdě Pinot Noir. Místní enologové objevili vysoký potenciál terroiru pro tuto odrůdu a začali se jí před dvaceti lety věnovat. Dnes dosahují jejich vína Pinot Noir světového uznání. Největším doceněním jejich dosavadní práce bylo ocenění „ Nejlepší Pinot Noir světa“, které dostalo vinařství Villa Maria.

Dnes je na Novém Zélandu více než 29 000 hektarů vinic, které vyprodukují 205 milionů litrů kvalitního vína. Za nejlepší vína z této zajímavé země je nutné zaplatit relativně vyšší cenu, nicméně úměrnou nabízené kvalitě – každého degustátora tak čeká okouzlující zážitek.

Nový Zéland - historie vinohradnictví

Vinařství a vinohradnictví na Novém Zélandě vzniklo v časech kolonizace. Britský enolog James Busby byl první, kdo přišel s nápadem vysázet na jižní části ostrova vinnou révu. Usadil se a pěstoval víno v oblasti Waitangi. Nejstarší dochovaná vinice byla založena v roce 1851 v blízkosti katolického kostela v Hawke´s Bay. Během dalších sta let byly zakládány vinice v dnes již legendárních oblastech, jako je např. Marlborough.

Počátkem 60. let 19. století byly na Novém Zélandě nejrozšířenějšímiodrůdami Müller Thurgau , Gewürztraminer a Chardonnay. Vyráběla se vína s různým stupněm vlivu dubových sudů, některá v sudech kvasila, jiná v nich jen zrála, existovala dokonce umělá „ledová vína", vyrobená pomocí mrazících boxů! Dnes se to zdá podivné, ale na první akci, která se během času stala nejvýznamnější roční degustací, předvedli Novozélanďané pouze jediné víno Sauvignon Blanc!

Nyní je 50% výroby věnováno právě této odrůdě a Nový Zéland je největším producentem Sauvignon Blanc na světě. Počet vinařských firem se od 80. let minulého století ztrojnásobil. Dnes, díky novým technologiím a dostatečně vzrostlým a starým vinohradům, obstojí Sauvignon Blanc z Nového Zélandu jako rovnocenný soupeř v boji s nejlepšími víny z oblasti Sancerre nebo Pouilly Fumé.