Odborné gastronomické pojmy
after dinner drink - nápoj podávaný po jídle (digestiv)
a la carte - volný výběr pokrmů a nápojů z jídelních a nápojových lístků
a la menu - výběr z nabízených menu (pevná sestava pokrmů a nápojů, host nemá možnost kombinace)
amaro, amer - hořký
Auslese - víno ze zvlášť vybraných hroznů
before dinner drink - nápoj podávaný před jídlem
bianco - bílý
bitter - hořký
blanc - bílý
blanc de blanc - bílé šumivé víno vyrobené z bílých odrůd
blanc de noir - bílé šumivé víno vyrobené z červených odrůd
brut - přírodní
coctail party - koktejlová společnost
commis debarrasseur - pomocný číšník, sklízeč nádobí
commis de rang - pomocný číšník úsekového číšníka
commis d´étage - pomocný číšník v ubytovací části hotelu
cognac - * stáří do 3 let, ** stáří 3 - 8 let, *** stáří kolem 10 let, VO stáří 10 - 15 let, VOP stáří nejméně 15 let, VSOP stáří nejméně 20 let, XO stáří nejméně 30 let, Extra stáří přes 50 let
couvert - přirážka za dochucovací prostředky, pečivo a máslo, v lepších střediscích rovněž prostření pro jednu osobu u stolu
cuvée - označení pro zvlášť vybrané víno z více odrůd
degustace - ochutnávání výrobků, nápojů
dekantování (dekantace) - přelévání červeného vína do karafy
demi-chef - zástupce obvodového číšníka
depot - usazenina v lahvích s vínem
demi sec - polosuchý
dash - střik dochucovacího prostředku při přípravě míšených nápojů
directeur de restaurant - ředitel restaurace, vedoucí střediska
doux - sladký
dry - suchý
extra dry - přírodní
filírování - krájení na plátky
five o clock tea - čaj o páté , odpolední čaj
frapování - ochlazování nápojů (v chladiči s ledem, vodou a solí), popřípadě sklenic ledem
garden party - zahradní slavnost
garni hotel - hotel bez restaurace, poskytuje maximálně snídaně nebo malé občerstvení
gurmán - labužník, který rozumí přípravě pokrmů
halbtrocken - polosuchý
hors d´oeuvrier - předkrmář
chef de rang - úsekový (obvodový) číšník
chef d´étage - vrchní číšník v ubytovací části hotelu
chef de vins - vrchní číšník, který řídí servis vína
chutney - studená omáčka z ovoce a koření
ikebana - způsob úpravy květin
keridon - pomocný servírovací stolek
komando - objednávka v jednoduchém provedení
kyveta - tlaková nádoba na sodovou vodu
label - název na vinetě nápoje, podle barvy se rozlišuje kvalita nápoje, hlavně u whisky a rumu
liftboy - výtahář
longdrink - dlouhý nápoj s obsahem přes 1 dcl
maitre d´hotel - vedoucí hotelové restaurace
medium dry - polosuchý
mise-en-place - příprava inventáře před obsluhou
mixing glas - míchací sklenice na míšené nápoje
mustard - hořčice
natur - přírodní
office - přípravna, místnost číšníků a pokojských, kde je uložen inventář
picknick - výlet do přírody
prezentace - předvedení zboží, zjištění účasti osob
recepce - slavnostní hostina s nabídkovými stoly, místo v hotelu kde se přihlašují a odhlašují ubytovaní hosté
režon - vyhřívaný stůl pro inventář (zpravidla u výdeje kuchyně)
red - červený